Sheffield City Council has started work on site to expand Sheaf Valley Park, the land that sits behind Sheffield Train Station, creating an extensive green setting for over 1,000 new homes.

The first phase of Sheaf Valley Park saw the creation of South Street Open Space – the new park and amphitheatre between the railway station and Park Hill. It also included landscaping around Park Hill flats and the first steps in planting a new arboretum.

Councillor Harry Harpham, Deputy Leader and Cabinet Member for Homes and Neighbourhoods at Sheffield City Council said:

“This is more than just a green space. Sheaf Valley Park forms part of a series of linked open spaces from Victoria Quays to Norfolk Park.

“By improving cycle and pedestrian links to the train station, to bus and tram stops, and to the city centre we hope to improve connections for people living in the area as well as providing a much needed green space with some absolutely stunning panoramic views of the city skyline.

“The improvements could also help stimulate the housing market in the area.”

This scheme is fully funded by the Local Growth Fund, an initiative by Sheffield City Council that channels government funds from the New Homes Bonus, and is targeted at stimulating the housing market in areas where it has slowed down.

The improvements will focus on two key links; the Clay Wood Green Link and the Park Hill Green Link. The Park Hill link will provide a new cycle and pedestrian path running from the tram stop at the back of the train station up to the main entrance to Park Hill flats on Shrewsbury Road.

The Clay Wood Green Link will create a continuous open space with a path for pedestrians and cyclists, running from Fitzwalter Road to Shrewsbury Road, through Clay Wood via the Cholera Monument. The rest of the Clay Woods flats site has been allocated for new housing, to be constructed by the new Sheffield Housing company.

The Park Hill Green Link will include street lighting along its length, enabling it to be used at all times, as well as seating and litter bins at intervals along the route. The areas either side of the path will be landscaped, with meadow planting and new trees.

All of the works will be in keeping with the landscaping around the amphitheatre, and with the plans for the arboretum which has already started as part of the first phase of the project.

It is anticipated that the works will be completed by Autumn 2014.